Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ "ΝΕΕΣ ΚΥΔΩΝΙΕΣ'' - Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού

ΤΕΤΑΡΤΗ 4-12-2013


Στόχος του Μουσείου είναι να κάνει σαφές στους επισκέπτες του το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία (τηνΙωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας) , τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» και νυν Δήμο Αιγάλεω μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους συντηρώντας τις μνήμες τους για αυτά που άφησαν πίσω τους.


Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου με έμφαση στο μαγείρεμα, στο κέρασμα, στα επαγγέλματα, στην καθαριότητα και την ένδυση. Παράλληλα εκτίθενται μια σειρά από έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και νομίσματα από τη Μικρά Ασία καθώς και την προσφυγική εγκατάσταση στην Αττική Γη και κυρίως το Αιγάλεω. 
Τα υλικά αντικείμενα που βρίσκονται στις προθήκες τους Μουσείου ξεπερνούν σε αριθμό τα 150, όλα προερχόμενα από δωρεές των μελών και των φίλων του. 
Παράλληλα σύντομα κείμενα τοίχου παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να μπορεί να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα εκθέματα του Μουσείου και την ιστορική περίοδο την οποία καλύπτουν.

Η νέα γενιά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μουσείου. 
Βασικός στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα παιδιά να «ταξιδέψουν» στα κειμήλια των παππούδων τους και στην ιστορία της Μικράς Ασίας με τη δική τους, σύγχρονη ματιά. 
Στο πρώτο έτος λειτουργίας του προσέλκυσε αρκετούς μαθητές των τελευταίων τάξεων του γυμνασίου. 
Στα άμεσα σχέδια του είναι η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και οι οργανωμένες παρουσιάσεις της συλλογής του σε σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. 
Παράλληλα στα άμεσα σχέδια του Μουσείου είναι και η οργάνωση ομαδικών ξεναγήσεων και δράσεων που να απευθύνονται σε ενήλικες.
Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει και φυλάσσει πλούσιες συλλογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντικής, κεντητικής και φωτογραφικό υλικό, όλα δωρεές των μελών του με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, την έκθεση και προβολή τους στο άμεσο μέλλον.
Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά το Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» για την στήριξή του, το Δήμο Αιγάλεω και τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό για την καλή συνεργασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλει σε όλους τους Δημοτές Αιγάλεω και μη, Μικρασιάτες και μη, μέλη και φίλους του Συλλόγου που στάθηκαν αυτό το διάστημα δίπλα του με κάθε τρόπο.
—-
Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πρωί (11:00–13:00), και κάθε Κυριακή (11:00-13:00 και 18:00-20:00). Παράλληλα προσφέρονται ξεναγήσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε συλλόγους και άλλους φορείς εκτός των προκαθορισμένων ημερών κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού απευθυνθείτε στον κ. Γιάννη Κουτούλια στο τηλέφωνο: 6944315227 ή στην κ. Αθηνά Δασκαλάκη στο τηλέφωνο: 6945867941.
Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω. Τηλ. επικοινωνίας: 210-5908767


ΠΗΓΗ. mikrasiatesaigaleo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου