Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΖΑΧΑΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2.10.2013


ΠΕΜΠΤΗ  3-10-2013

Αγαπητοί γονείς,

εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω σας καλωσορίζουμε στην πρώτη γενική συνέλευση των Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων & κηδεμόνων της πόλη μας, των εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Ένωση και όλων των γονέων. Μία συνέλευση που παρόλο γίνεται στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς φαντάζει να είναι αρκετά αργοπορημένη. Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και γενικότερα ήταν τόσο καταιγιστικές που κυριολεκτικά βρισκόμασταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απεργιακούς αγώνες. Συμμετείχαμε από την αρχή στον αγώνα των δασκάλων και καθηγητών ενάντια στην διαθεσιμότητα και την μετακίνηση των «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών. Συμμετείχαμε στον αγώνα των εργαζόμενων στην Τ.Α. ενάντια στην κατάργηση των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών. Συμμετείχαμε  στον αγώνα ενάντια στον «ξαφνικό θάνατο» των τομέων Υγείας, Πρόνοιας και γραφικών τεχνών των ΕΠΑΛ, που δόθηκαν δώρο στους «φίλα» προσκείμενους ιδιώτες, αφήνοντας μετέωρους 20.000 μαθητές και σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές. Συμμετείχαμε στον αγώνα ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου του ¨παρά πέντε¨ που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο, με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου από την Α΄ Λυκείου και με το 50% των θεμάτων από τράπεζα θεμάτων, δεν είναι το εργαλείο της «αξιοκρατίας» αλλά το εργαλείο της πρόωρης απόρριψης από το σχολείο. Συμμετείχαμε στον αγώνα ενάντια στην ουσιαστική κατάργηση του ολοήμερου σχολείου και των τμημάτων ένταξης.
Η Ένωση γονέων συμμετείχε ενεργά  από την αρχή στην επιτροπή αγώνα που έγινε με πρωτοβουλία των καθηγητών της Β΄ ΕΛΜΕ με την ενεργή συμμετοχή και των δασκάλων. Υλοποιώντας στην πράξη την δέσμευση μας για την δημιουργία κοινού μετώπου παιδείας στην πόλη μας.
Στον αγώνα αυτό συντονίσαμε τα βήματα μας, με τους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω, με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Λοιμωδών και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης μας και των γειτονικών δήμων (Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας) ενάντια στις διαθεσιμότητες και απολύσεις στους ΟΤΑ, ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Συμμετείχαμε και πρωτοστατήσαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα στην περιοχή μας, συμβάλλοντας στην δημιουργία κοινού μετώπου όλων των εργαζομένων και φορέων της πόλης για την προάσπιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Άλλωστε εμείς οι γονείς είμαστε αυτοί που χάνουμε τις δουλειές μας, μειώνεται ο μισθός μας, κλείνουμε τα μαγαζιά μας και δυστυχώς όλη αυτή η πίεση που υφιστάμεθα χωρίς να το θέλουμε περνά και στα παιδιά μας και μεταφέρεται και στα σχολεία δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα.
Καθημερινά νέα μέτρα και νέες πολιτικές σχεδιάζονται πυρετωδώς σε βάρος του λαού, που καταδικάζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ η οικονομία καταρρέει και η ανεργία γίνεται μάστιγα ιδιαίτερα για την νεολαία μας. Η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζει τη πιστή εφαρμογή  των μνημονιακών δεσμεύσεων, προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και κατεδαφίζει την δημόσια δωρεάν παιδεία. Η παιδεία από δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο για όσους έχουν και μπορούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για όσους αντέξουν το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, ενώ για τους πολλούς επιφυλάσσεται φτωχότερη και πιο υποβαθμισμένη εκπαίδευση ,η πρόωρη έξοδος είτε στην ανεργία,  είτε στη φτηνή μεταγυμνασιακή κατάρτιση , είτε στον εκπαιδευτικό καιάδα της “μαθητείας”.
Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι η βόμβα που θα τινάξει στον αέρα τα θεμέλια της παιδείας. Η κρατική επιχορήγηση στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων για το δήμο του Αιγάλεω μειώθηκε κατά 66% έφθασε στα 364.958,58 ευρώ το 2012 από 1.072.376,04 ευρώ που ήταν το 2009. Σήμερα τα περισσότερα σχολεία με δυσκολία καλύπτουν τα έξοδα των λειτουργικών τους δαπανών, εξαντλώντας τα όποια ταμειακά αποθέματα προηγούμενων ετών. Υπάρχουν σχολεία ήδη στο κόκκινο με τραγική πρωτιά του 6ου Λυκείου ενός δαιδαλώδους σχολείου που οι οφειλές του προς το αέριο και μόνο είναι περίπου 42.000 ευρώ. Η πολιτεία μετέφερε στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα τα σχολεία ή να υπολειτουργούν ή να προσφύγουν προς τους γονείς για να καλύψουν τα έξοδα τηςλειτουργίας των σχολείων μέσω νέων φόρων και τελών ή εθελοντικά. Αυτό για μας είναι απαράδεκτο και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και της τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία (5% του ΑΕΠ).
Μιλάνε για αναβάθμιση της Παιδείας με συγχωνεύσεις σχολείων και με 30άρια τμήματα. Προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω στις "καλές" εποχές, που τα παιδιά στοιβαγμένα σε 40άρια και βάλε τμήματα σε κρύες και υγρές αίθουσες μάθαιναν γράμματα σε αντίθεση με τους σημερινούς «κακομαθημένους» και «τεμπέληδες» μαθητές που δεν μαθαίνουν τίποτα. Αλήθεια σε ποια χώρα ζούνε και σε ποιους τα απευθύνουν αυτά. Εμείς οι γονείς ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο. Εμείς τα τρέχουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου στις διάφορες δραστηριότητες (χορό, αθλητισμό κτλ,) και στα διάφορα φροντιστήρια (ξένων γλωσσών και προετοιμασίας), εμείς στην τελική ματώνουμε για να πληρώσουμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Δεν θα μας πείσουν ούτε για τον παιδαγωγικό ρόλο των 30αριών τμημάτων. Θα αγωνιστούμε για να μην γίνει καμία συγχώνευση σχολείων και για να μην είναι κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
Για μας στόχος μας δεν είναι η υπεράσπιση και η συντήρησητων παθογενειών του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά η άρση των ταξικών φραγμών στην μόρφωση, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή παιδείας υψηλού επίπεδου  ισότιμα σε όλους τους μαθητές, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Για αυτό ζητάμε την απόσυρση του νόμου για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την αναβάθμιση του Λυκείου ως ενιαίας αυτόνομης μορφωτικής βαθμίδας υποχρεωτικής για όλους και όλες, την λειτουργία του Ενιαίου Λυκείου θεωρίας και πράξης. Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και μετάβαση προς ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η πρόταση αυτή καταργεί οριστικά τον σημερινό χαρακτήρα του Λυκείου ως μηχανισμού «προγύμνασης» των νέων για την πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναβαθμίζει τον αυτόνομο μορφωτικό ρόλο του Λυκείου, διότι τον απελευθερώνει από τις εισαγωγικές εξετάσεις, απαλλάσσει την οικογένεια από τις δυσβάσταχτες δαπάνες για φροντιστήρια. Δημιουργεί προϋποθέσεις για να αγαπήσουν οι νέοι την γνώση χωρίς τους ανταγωνισμούς των εξετάσεων αλλά και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, ανακαλύπτοντας κλίσεις και δεξιότητες αλλά και να χαρούν τα χρόνια της εφηβείαςτους.        
Εμείς δεν θεωρούμε το ολοήμερο ως παρκινγκ ευκαιρίας για τα παιδιά μας. Θέλουμε την ουσιαστική λειτουργία τους σαν εκπαιδευτική διαδικασία προετοιμασίας και εκμάθησης των παιδιών μας. Αυτό απαιτεί δασκάλους και όχι καθηγητές των ειδικοτήτων που δεν έχουν οι ίδιοι την εκπαίδευση για να κάνουν κάτι τέτοιο και αυτό που μπορούν είναι να διδάξουν το μάθημα τους ή μία απλή φύλαξη. Στο θέμα αυτό και κάτω από την πίεση του αγώνα των δασκάλων και των γονέων  (στο Αιγάλεω είχαμε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου κατάληψη στα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από δασκάλους και γονείς για να μην σταλούν τα ονόματα των «υπεράριθμων» δασκάλων στην περιφέρεια) υπάρχει μία αναδίπλωση του υπουργείου με τον διορισμό 800 αναπληρωτών για να καλύψουν τα ολοήμερα σχολεία, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ με 530 ευρώ και με 8μηνη σύμβαση, αφού πέρασε το μόνιμο προσωπικό στην πρωινή ζώνη.
Θεωρούμε απαράδεκτη την αντιμετώπιση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και με ιδιαιτερότητες που φοιτούν σε τμήματα ένταξης και σε ειδικά σχολεία. Τα τμήματα ένταξης ακόμη δεν λειτουργούν καθώς και ο θεσμόςτης ενισχυτικής διδασκαλίας. Διαβλέπουμε μία αδιαφορία για τα παιδιά που δεν θεωρούνται ανταγωνιστικά και φοβόμαστε για το τι τους επιφυλάσσεται στο μέλλον.Απαιτούμε την άμεση ποιοτική στελέχωση των τμημάτων ένταξης από μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας    
Έχουμε καθήκον να αντισταθούμε, να υπερασπίσουμε το μέλλον των παιδιών μας που είναι και το μέλλον της χώρας μας. Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας πρέπει πρώτα από όλα να ενημερωθούν οι γονείς για τις εξελίξεις γύρω από την παιδεία. Συνδιοργανώσαμε με την Β΄ΕΛΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου εκδήλωση για το Νέο Σχολείο στο Π.Κ. Ρίτσος που για μας ήταν όχι ο σταθμός, αλλά η αρχή της ενημέρωσης των γονέων. Καλέσαμε όλα τα Δ.Σ. να συγκαλέσουν συνελεύσεις γονέων  στα σχολεία με την συμμετοχή του συλλόγου εκπαιδευτικών και μελών του Δ.Σ. της Ένωσης.
Το επόμενο βήμα είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός της δράσης των Συλλόγων Γονέων της πόλης μας. Για μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σύλλογοι είναι κοινά, κοινές οι αιτίες που τα προκαλούν άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για την επίλυση τους. Χωρίς να αποθαρρύνουμε την πρωτοβουλία και την φαντασία στον αγώνα κάποιου συλλόγου (διαμαρτυρία του 2ου δημ. σχολείου με παράσταση στην πρωτοβάθμια την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου για την κατάργηση των ολοήμερων) πιστεύουμε ότι η συντονισμένη δράση και η ενεργή συμμετοχή φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθήσαμε και καταφέραμε να συντονίσουμε την δράση μας και με τις άλλες Ενώσεις της περιοχής και καταλήξαμε σε κοινό κείμενο με 3 κοινές δράσεις οι 3 Ενώσεις Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου που στην συνέχεια γίναμε 4 μαζί με του Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα καταλήξαμε στα εξής:
- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 9.00 πμ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Μάκρης 3, Αιγάλεω) ενάντια στην ουσιαστική κατάργηση της λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης
- Πέμπτη 3Ο κτωβρίου 10.00 πμ. παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17 Αθήνα), 9.00πμ. προσυγκέντρωση στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω. 
- Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 6.00 μμ. συγκεντρώσεις στους 3 δήμους (Αιγάλεω – Ιερά Οδός & Θηβών, Χαϊδάρι – Παλατάκι, Αγία Βαρβάρα – Αγία Ελεούσα) και πορείες διαμαρτυρίας με κοινό προορισμό την διασταύρωση Ιεράς Οδού & Ελ.Βενιζέλου.    
Εμείς σας καλούμε να πάρετε ενεργά μέρος σε δύο επόμενες  κινητοποιήσεις να στείλουμε αγωνιστικά το μήνυμα ότι δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν την παιδεία, θα τους σταματήσουμε.  
Η πολιτική τους διαλύει την κοινωνία, είναι επικίνδυνη και για τη δημόσια εκπαίδευση. Κάθε σχολείο να γίνει κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης, εστία αντίστασης, για να μην συνεχιστεί η καταστροφή, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Στα πλαίσια αυτά η Ένωση στηρίζει το Αλληλέγγυο φροντιστήριο που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στον δήμο μας για τα παιδιά των οικονομικά αδύνατων οικογενειών,  με 35 μαθητές φέτος. Πέρυσι είχε 42 μαθητές με σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επίσης σας καλούμε να ξεκινήσετε και φέτος με φαντασία και δημιουργικότητα τις δράσεις αλληλεγγύης με την συγκομιδή ρούχων, τροφίμων και σχολικών ειδών για να μην είναι κανείς μόνος του στην κρίση.
Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες,
Δε θα τους αφήσουμε!
Η δημόσια εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και όχι των λίγων. Όλοι μαζί για  Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου