Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Αιγάλεω - Ο "άρχοντας" των δυτικών!

ΤΡΙΤΗ 18-8-2015



Ποιος είπε ότι το Αιγάλεω είναι μόνο για τους φοιτητές; Ρωτήσαμε, ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα spots που θα σε κάνουν να επιστρέφεις εδώ ξανά και ξανά. 
Ο... άρχοντας των Δυτικών Προαστίων θα σε κάνει να εκπλαγείς με τις επιλογές που προσφέρει! 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΤΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ

CITY WALK

Είναι ένας από τους «άρχοντες» των δυτικών προαστίων. Ανατολικά συνορεύει με το δήμο Αθηναίων, βόρεια με Περιστέρι και Χαϊδάρι, δυτικά με Νίκαια και Αγ. Βαρβάρα και νότια με Ρέντη και Ταύρο. 

Το Αιγάλεω, γνωστό για το φοιτητόκοσμο που συγκεντρώνει στα δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) που βρίσκονται στα όριά του, παρουσιάζεται πλέον ως μια επιλογή για όλους. Με την άφιξη του Μετρό στην κεντρική πλατεία του 
Εσταυρωμένου (μπλε γραμμή «Αεροδρόμιο-Αιγάλεω») τον Μάιο του 2007, η περιοχή γίνεται ευκολότερα και ταχύτερα προσβάσιμη από αρκετά σημεία της υπόλοιπης Αττικής, ξεκινώντας να παίρνει σιγά σιγά τα «πάνω» της. 

Τι θα δεις φτάνοντας εδώ; Βγαίνοντας από το σταθμό του Μετρό, βρίσκεσαι κατευθείαν στην προαναφερθείσα πλατεία, όπου στο κέντρο της δεσπόζει η ομώνυμη εκκλησία και γύρω από αυτή συγκεντρώνονται αρκετά cafes, φαστφουντάδικα, ταβέρνες κ.ά. 

Η πρώτη πιάτσα που θα συναντήσεις είναι αυτή της Χρυσοστόμου Σμύρνης, πεζόδρομου λίγο πιο πάνω από την πλατεία. Εδώ είναι μαζεμένα τα περισσότερα μοντέρνα cafes κι ο νεαρόκοσμος της περιοχής. 



Στη συνέχεια είναι η Ιερά Οδός. Πολύβουη και καθημερινώς «πηγμένη», είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους (ο άλλος είναι η Θηβών) που διαπερνάει το δήμο. Αποτελεί τον παράδεισο του shopping για τους αμετανόητους shopaholics, καθώς εκατέρωθεν του δρόμου εμπορικά καταστήματα γνωστών εταιρειών (ρούχων και παπουτσιών, οπτικών και ηλεκτρικών) παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο.  

Περπατώντας κατά μήκος της με κατεύθυνση προς Χαϊδάρι και αφήνοντας πίσω τη Θηβών θα βρεθείς στο δημοτικό Άλσος, γνωστό κι ως Μπαρουτάδικο. 

Πήρε το όνομά του από το εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας που λειτουργούσε στο χώρο για περίπου 100 χρόνια. 

Σήμερα, έχει μετατραπεί σε μια όαση πρασίνου με cafes, εγκαταστάσεις για τα παιδιά κ.λπ.  Είναι ο ιδανικός προορισμός για περπάτημα, τζόκινγκ και ποδήλατο μέσα στη φύση.

 Γενικά, αν κάνεις μια βόλτα στις κάθετες και παραλλήλους οδούς της Ιεράς Οδού, τόσο προς το Περιστέρι όσο κυρίως και προς τον Πειραιά θα ανακαλύψεις μικρές πλατείες (όπως αυτή της Ειρήνης και της Λέλας Καραγιάννη), γραφικές γειτονιές με πλακόστρωτους πεζοδρόμους, χαμηλά σπίτια ή μονοκατοικίες και πράσινο, αρκετό πράσινο. 

Έχε στο νου σου, λοιπόν, ότι το Αιγάλεω δεν είναι ο αστικός δήμος που περίμενες να δεις. Κρύβει πολλές ομορφιές, αρκεί να έχεις την όρεξη να τις ανακαλύψεις.




TO ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά μαζικά το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας;

Το Αιγάλεω έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο όρος;

Το 1/4 του δήμου είναι βιομηχανική περιοχή;

Πριν από τον πόλεμο ονομαζόταν Πυριτιδοποιείο, λόγω της ύπαρξης εργοστασίου παραγωγής πυρίτιδας;

Από το όρος Αιγάλεω ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης παρακολούθησε τους Έλληνες να καταστρέφουν το στόλο του στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.;

Το 1941 η περιοχή ανακηρύχθηκε δήμος, από κοινότητα που ήταν προηγουμένως;

Από τους μακροβιότερους πολιτικούς του Αιγάλεω στο αξίωμα του δημάρχου, ήταν ο αριστερός Σταύρος Μαυροθαλασσίτης, με περίπου 30 χρόνια θητείας; Σ' αυτόν μάλιστα οφείλει και το όνομά του το δημοτικό στάδιο.

Εκεί όπου συναντάς σήμερα το δημοτικό Άλσος, για εκατό περίπου χρόνια (1874-1965) έδρευε η Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Ελλάδας για την εποχή της; 

Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο για τον ελληνικό στρατό εργοστάσιο παρασκευής μπαρουτιού. Μέσα στο Άλσος σήμερα υπάρχουν αθλητικά κέντρα, χώροι αναψυχής κ.ά.;

Στο δήμο λειτουργούν δύο θεατρικές σκηνές, η «Δυτική Όχθη» κι η «Ρένα Βλαχοπούλου», αμφότερες δημιουργήματα του φημισμένου ηθοποιού Χάρη Ρώμα;

Στο Αιγάλεω λειτουργεί Σκακιστικός Όμιλος από το 1985; Μάλιστα, από το 2009 έχει ενταχθεί στην Α΄Εθνική Κατηγορία.

Ο σταθμός του Μετρό (μπλε γραμμή «Αεροδρόμιο-Αιγάλεω») εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2007 και σε βγάζει την Πλατεία Εσταυρωμένου;




ΠΗΓΗ. athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου